Kule og nyttige underdomener i DirectAdmin

Alle webhotell fra MinHost leveres med DirectAdmin, et webbasert kontrollpanel for administrasjon av webhotell. Det er kjent for å være både brukervennlig og funksjonsrikt, men uten masse unødvendig fancy visuelt stæsj.

Dette sett i sammenheng med at DirectAdmin er dønn stabil – «det bare virker!» – er rask, er i konstant utvikling, og når det en sjelden gang oppdages et sikkerhetshull tettes det svært kjapt, er det kanskje ikke så rart at det ble vårt soleklare valg!

Nedenfor følger to lite kjent triks med underdomener i DirectAdmin, først et nyttig triks, så et ikke fullt så nyttig, men desto kulere! Men la meg først beskrive et potensielt problem med «default» oppsett av underdomener.

DirectAdmin er kul

Underdomener som kan gi hodebry

Ingenting er perfekt, selv ikke DirectAdmin(!) – og noe som kan skape hodebry for noen og enhver som prøver DA for første gang, kan være plasseringen den gir underdomener, som faktisk blir opprettet i mapper under domenet det tilhører.

Som oftest vil dette gå helt greit, men vil kunne skape hodebry for dem som aktivt bruker .htaccess på både et «vanlig domene» og underdomene, fordi regler i .htaccess som standard vil gjelde alle mapper og filer under seg, og dermed også gjelde mapper og filer til underdomenet.

Dette vil spesielt kunne merkes hvis du benytter WordPress med en annen permalenkestruktur enn den som er «default», og du samtidig har installert WordPress både på «rot» av domenet, samt på et underdomene til dette.

«Fully Hosted» underdomener

Selv om det er lite kjent, har DirectAdmin faktisk en løsning for deg som ikke ønsker at underdomener skal plasseres i mapper under hoveddomenene – og det er enkelt!

Den vanlige måten å opprette et underdomene i DirectAdmin, er ved å klikke på domenet, og deretter på «Subdomain Management», hvor du oppretter ønsket underdomene. Oppretter du det slik, finner du det på følgende plassering: home/brukernavn/domains/domene.no/public_html/underdomene

Ønsker du i stedet at underdomenet skal bli fullverdig hostet på akkurat samme måte som «vanlige domener», og plasseres sammen med dem direkte på home/brukernavn/domains, gjøres dette ved å opprette underdomenet på samme måte som du oppretter vanlige domener.

Fullverdig hostet underdomene

Logg inn i DirectAdmin (har du mer enn ett domene, klikker du først på domenet du vil behandle), klikk så på «Domain Setup» og deretter på «Add Another Domain». I feltet til høyre for «Domain» skriver du inn ønsket underdomene, og avslutter med å klikke på «Create».

Så enkelt, og så vanskelig er det, for hvis man ikke vet at dette er mulig, skal det godt la seg gjøre å gjette seg til det! Men nå vet du det! 🙂

Umiddelbart etter at du har klikket på «Create», vil ditt nye fullverdig hostet underdomene være tilgjengelig på FTP sammen med dine andre domener på home/brukernavn/domains – og vips er alle dine bekymringer om .htaccess og underdomener blåst vekk som dugg for sola!

Kule underdomener med flere nivåer

En annen kanskje godt bevart hemmelighet, dog noe mer unyttig (men desto kulere!), er muligheten til å opprette underdomener med flere nivåer.

Du kan for eksempel opprette underdomenet jeg.elsker.minhost.domene.no – og best av alt, det er like enkelt som å opprette vanlige underdomener, for fremgangsmåten er helt lik! Slik oppretter du ditt eget kule underdomene med flere nivåer:

Under-under-domene i DA

Logg inn i DirectAdmin (har du mer enn ett domene, klikker du først på domenet du vil behandle), deretter klikker du på «Subdomain Management», og i feltet for «Add Sub-Domain» skriver du inn ønsket underdomene (jeg.elsker.minhost, eller tilsvarende). Avslutt med å klikke på «Create».

For å ha et «live» eksempel på dette, har jeg opprettet et underdomene med hele fem nivåer – en.to.tre.fire.fem.minhost.no – kult, ikke sant?